För några dagar sedan var vi ett busslass från Örebro som bl.a. besökte Stockholm i det vackra vårvädret och Lars Lerins konstutställning i Liljevalchs konsthall på Djurgården.

 

Liljevalchs konsthall uppfördes under åren 1913-1916 efter arvet av Carl Fredrik Liljevalch, då de som utredde arvet efter nämnda Liljevalch såg det som lämpligt. Liljevalch hade genom åren skänkt pengar till välgörenhet samt för underhåll till museer, så samtliga inblandade trodde sig veta att detta skulle ha uppskattats av den bortgångne industrimannen.

En stiftelse bildades och en kommitté utsågs under ledning av Prins Eugen, som lyckades få en lämplig passande tomt på Djurgården. En arkitekttävlan utlystes och vanns av arkitekt Carl Bergsten. Byggnaden är nu under renovering.

Intill byggnaden finns en staty gjord av Carl Milles och kallas för ”Bågskytte”

Konsthallen kom att bli den första i sitt slag, då konstnärer tidigare varit hänvisade till provisoriska utställningshallar och baracker. De flesta kända konstnärer har under åren haft utställningar i konsthallen, som förutom sin årliga vårsalong, brukar ha fyra separata utställningar/år.

Sedan 2008 är Liljevalchs konsthalls chef Mårten Castenfors.

 

Lars Lerin föddes1954 i värmländska Munkfors, och är utbildad på Gerlesborgsskolan och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Han räknas som en av Nordens främsta akvarellister, men arbetar också i andra tekniker. Förutom utställningar i Sverige och Norden, har Lerin haft utställningar både i Frankrike, Tyskland och USA.

Dessutom har han även gett ut ett 30-tal böcker med texter och bilder, där han berättar om möten under sina resor, men också om livet på hemmaplan.

Numera bor Lars Lerin med sin familj på Hammarön utanför Karlstad. I Karlstad ligger också konstmuseet Sandgrund som invigdes 2012, där man självklart kan se hans verk.

 

Mårten Castenfors, museets chef, guidade oss med den äran genom de olika salarna. Alla fyllda med Lars Lerins akvareller.

På Liljevalch kunde vi se Lerins tavlor som påvisar både hans allvar, värme och snille i ett för publiken överraskande monumentalt format.

 

 

Försök, om ni kan, att bese denna utställning, som ger mersmak av hans konst!

Öppet under tiden 18 maj – 9 september må – to 10.00 – 18.00 fr – sö 11.00 – 17.00
Inträde 80 kr, under 18 år gratis, och likaså GRATIS varje måndag för samtliga besökare.

Kaféet i samarbete med Ulriksdals värdshus erbjuder allt från enklare sallader, smörgåsar och bakverk, och det smakade utmärkt med lite kaffe och dopp efter den timslånga rundvandringen.

En fantastisk lokal att se och vistas i som visar historiens vingslag, får bli mitt slutord.

 


Mina bilder: