Spela kula och hoppa hage!

 

När vårsolen tittar fram, och man ser takdroppar falla mot marken, kommer jag osökt att tänka på barndomens vårar. De nostalgiska tankarna framträder starkare ju äldre man blir.

Jag kan när som helst känna lukten av den ankommande våren jag upplevde som barn, när snön smälte och vi kunde börja göra små potthål i grusvägen för att spela kula. Min kulpåse var grön, och jag hade en mängd stenkulor i olika färger, senare fick jag ett antal glaskulor, som då kändes som något extra lyxigt att äga.

 

Minns ni?

 

Kommer ni också ihåg när nattgammal is lagt sig på de små kulhålen och man satte ner klacken i dem på morgonen och hörde det underbara knakandet när isskorpan gick sönder?

Att spela kula var en av vårens höjdpunkter, liksom att hoppa hage och att leka ”land och rike”.

Självklart hoppade vi också rep, och snurrade med ”rockring” runt midjan. Jag är ju född på 50-talet och då var det denna typ av lekar och begivenheter man som barn gjorde som första uteaktiviteter när våren kom.

När man sen kunde ta ut sin cykel var det pricken över i. Jag fick en blå cykel när jag var sex år av min äldsta bror. Jag kan aldrig glömma den lycka jag kände när jag susade fram på vår grusväg då som barn, helt utan alla bekymmer.

 

Åren går, och som jag ser det i dag var det en lycklig tid att minnas.

I dag är det nog mest data som gäller för alla barn och ungdomar, eller? Vet faktiskt inte alls när jag såg några barn hoppa hage, och spela kula går kanske inte längre för det är väl mest asfalt överallt numera.

Hur som helst är jag tacksam och glad för de gamla barndomsminnena som återkommer varje vår, och jag är säker på att det är fler där ute i cyberrymden som känner igen sig.

 

Trevlig vår alla läsare!