I förra veckan skrev jag om vikten att använda halkskydd nu när vintern är kommen, vilket leder tankarna  på att vid denna mörka årstid är det lika viktigt att använda reflexer när vi är ute och går.

Såg faktiskt någon på facebook som skrev ett träffande citat: ” Om du är ute och går i mörkret utan reflex, anmäl dig då till donationsregistret”. Citatet fick mig att tänka till, och kunde inte vara mer passande. Vi tror att vi syns i mörkret för att vi själva tycker oss se så bra, och ni vet uttrycket ”det händer inte mig” är något som sägs och tänks alldeles för ofta. I själva verket ser en bilist oss inte i mörka kläder utan reflex för det kan vara försent.

Har googlat och lärt mig att MED reflexer ser en bilist dig på 125 meters avstånd, att jämföras med om du är UTAN, och ljust klädd ( vilket vi sällan är på vintern ) på 60 meters avstånd. Är vi mörkt klädda gäller bara 30 meter. Med det i åtanke kan vem som helst förstå att det kan vara förenat med direkt livsfara att inte bära reflexer.

Numera finns det ju dessutom så mycket olika sorters reflexer, allt från västar, till armbindlar och olika figurer som man kan pryda sig med, till i huvudsak billiga priser. Viktigt att notera är att reflexerna skall sitta både fram och bak på våra kroppar, och att vi dessutom byter ut dem ibland. Rekommendationen är att byta ut varje år. Reflex i rörelse syns dessutom bäst.

Dessutom anser jag det vara klokt att även sätta reflexer på sina husdjur om man går längs vägen på promenad, något jag observerat blir vanligare och vanligare.
Ett annat alternativ är ju också att ha en liten ficklampa med sig, vilket också ger en tydlig signal till mötande bilister.
Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon, släpfordon som dras av traktor eller motorredskap, men jag kan tycka att det även borde vara så vad gäller gångtrafikanter.

Så låt oss slutligen enas om att vi alla sätter på oss reflexer när vi går ut i mörkret, för att undvika onödig skada och lidande, som dessutom kostar samhället massor med pengar – REFLEX PÅ!