Nu har vi kommit till den årstid som jag ogillar mest – november månad och begynnande vinter med året första halka.

Trots att vi i vårt nordliga land så väl vet att detta fenomen inträffar varje år så är vi ändå lika överraskade var gång den kommer. Först kommer regnet, sen några kallgrader under natten, varpå ofta ett snöfall dagen därpå, och det är då det händer….

Under måndagen kom ett snöfall här i Örebro, och orsakade ett 20-tal frakturer hos personer som fick lov att uppsöka vården under dygnet. 2015 var det 84 personer som behövde samma hjälp vid det årets första halkiga dag, och vi vet ju alla det är snart gjort att ligga där på backen, då det bara tar bråkdelen av en sekund att halka.

 

Själv har jag ”halkfobi”. Så fort det blir isfläckar täckt med snö blir jag stel som en pinne när jag skall ut och gå, troligren för att jag halkat ett otal gånger. Men har hittills haft turen att slippa frakturer.

 

Numera använder jag halkskydd, men jag ser att mina gamla börjar bli slitna så det är dags att införskaffa nya medan tider är. På tal om halkskydd så har en del av grannkommunerna här i Örebro län sedan några år tillbaka delat ut gratis halkskydd till pensionärer – ett klokt beslut då dessa olyckor kostar samhället massor med pengar varje år.

Jag läste att ca 25 000 personer halkar och bryter sig under vinterhalvåret här i Sverige. Detta kostar självklart samhället många miljarder kronor, som oftast våra politiker blundar för anser jag.

Jag har också läst att en kommun norröver i Sverige tidigare gjort en mätning där man såg att kostnaderna för frakturer blev dyrare än kostnaderna för vinterväghållningen, detta säger en hel del anser jag.

 

Hur som helst så är det bara att acceptera och gilla läget att vintern är kommen på de flesta ställen i Sverige, och därmed halkan.

Så därför blir det för min del nya halkskydd i morgon dag …..