Med buss till Stralsund och Rugen

 

Förra veckan tillbringade vi en långhelg från torsdagen till och med söndagen med en att åka på en bussresa med goda vänner till Hansastaden Stralsund och den tyska ön Rugen.

 

Redan klockan 05.00på torsdagsmorgon drog bussen söderöver, ner genom Sverige mot Danmark, för att sedan färja ytterligare en gång till mellan Gedser och Rostock.

Efter 75 mils resa var det skönt att komma till det fina hotellet, äta en god middag och sedan få lägga sig i riktigt sköna sängar.

 

Vy över Stralsund

 

Typisk stadsmiljö

Dag två bjöd på härligt väder, och efter en god frukost var det så dags att ta en två timmars guidad stadspromenad runt i Hansastaden Stralsund som en gång i tiden under 200 år var i Svensk ägo.

Hamnen i Stralsund

En mycket vacker stad som var fylld med underbart vackra färggranna hus som efter murens fall renoverats. Överallt växte det Stockrosor i överflöd vilket undertecknad särskilt gladdes åt.

Vi besökte torget på platsen där det gamla anrika Sverigehuset fanns och såg även huset där apotekare Scheele bodde. Även Rådhuset från 1300-talet var sevärt.

 

Medeltidsmarknad i Stralsund

På torget vimlade det av liv. Den årliga stadsfesten Wallenstein pågick med anledning av ett slag som utkämpades för flera hundra år sedan mellan Wallensteinare och Svenskar.

Svenskarna vann slaget och därav den årliga festen. Nästan alla var utklädda i dåtidens kläder vilket förgyllde dagen än mer.

 

 

Senare på eftermiddagen hade vi fri tid, vilket gjorde att vi strövade runt i staden och handlade lite smått och gott bland alla stånd som också fanns.

 

Stockrosor som växte överallt o dessa hortensia fanns här o där.

 

 

 

 

Bokskog som fanns överallt på Rugen

Den tredje dagen var det så dags att fara till Tysklands största ö, Rugen.

För den som inte varit där kan jag säga att bara upplevelsen av att se bokskog varhelst man åker efter vägarna i stora alléer är sevärt nog, Där såg vi också två storkbon.

 

Havet på Rugen

Vi var också och tittade på de milslånga och finkorniga sandstränderna som ön bjuder i den fashionabla badorten Binz. Något bad blev det inte för mig. Dagen var blåsigt och jag är för övrigt en riktig badkruka, det skall vara riktigt varmt i vattnet innan jag hoppar i.

Kan också säga att de flesta husen på ön Rugen är vitmålade, vilket till viss del hör ihop med alla de fantastiska kritklippor som finns på ön.

 

Ett block av Prora

 

Det mest historiskt intressanta (enligt mitt tycke) var att bese det stora hyreshuskomplexet, Prora, som var 4,5 km långt. 

Hitler lätt bygga för att uppmuntra sina arbetare. De skulle för en billig penning kunna semestra invid havet. Det tyska folket var mycket missnöjda med styret i landet innan Hitler kom till makten 1933.

Detta bygge påbörjades 1936, men blev aldrig helt färdigställt då kriget kom emellan. Anläggningen var avsedd för 20 000 arbetare som skulle servas av 5 000 personal. Själva bygget kallas Prora och var en gigantisk syn.

I dag står några ”block” som ett minnesmärke. Andra är omgjorda till vandrarhem, lägenheter och hotell. Bara Prora är värt en resa till Rugen i synnerhet för den som är intresserad av andra världskriget. Det var verkligen ett historiens vingslag!

 

Efter dagens slut väntade en god middag på hotellet, och dagen därpå var det så dags att åka de 75 milen tillbaka till Sverige och Örebro – i ösregn nästan hela dagen skall sägas.

 

Väl hemma var vi flera upplevelser rikare. Minnen som kommer att finnas för evigt.

Ännu en fantastisk resa vi gjort!