Har precis läst färdigt en bok på 423 sidor. Tog bara några dagar då den var bland den mest fängslande och intressantaste bok jag någonsin läst, samtidigt som den var en mycket skrämmande läsning som dessutom är helt sann. Författaren till boken heter Simon Häggström som arbetar som kriminalinspektör o chef för prostitutionsgruppen, som är en enhet inom Stockholmspolisen.

Jag börjar med att nedan ange vad som står på bokens baksida, och kommer därefter att ge er mina reflektioner och tankar gällande innehållet i nämnda bok.

Simon Häggström möter i sin vardag alla de som samhället INTE vill se: de prostituerade som gör sitt bästa för att sköta sina affärer utom synhåll för torskarna som till varje pris vill undvika straff. Trots att Sverige ligger relativt långt fram i bekämpningen av prostitution lever verksamheten och frodas. Skuggans Lag är den sanna berättelsen om de människor som Simon och hans kollegor möter varje dag: de unga tjejerna som inte förstår vad de ger sig in på, de utländska kvinnor som arbetar sju stycken samtidigt i en tvårummare på Södermalm, Lovisa som föddes in i heroinmissbruk och prostitution, och naturligtvis männen som köper kvinnorna. Boken ger en bild av verkligheten som den aldrig tidigare beskrivits och inkluderar ett chockerande fotomaterial ur författarens eget arkiv.

Människohandel är bland de topp tre grövsta och allvarligaste brotten i världen. Vad många inte vill se är att prostitutionen är basen i människohandel för sexuella ändamål, vilket blir väldigt tydligt i Simons bok.
Boken jag just läst är väldigt stark, och stundtals var vissa stycken svåra att läsa då jag kände en fruktansvärd avsky till de män ( för det är i huvudsak män) för vad de gjorde/gör mot dessa värnlösa kvinnor, som inget annat val har i livet att försörja sig på. De flesta kvinnor vet också att det inte är olagligt i Sverige att sälja sex, däremot är det förbjudet att köpa detsamma.

Flera av kvinnorna är väldigt unga, tom enbart 15-16 år – vilket jag anser vara barn, som säljer sex, inte allt för sällan för att själva kunna bekosta sitt pågående narkotikamissbruk.
De insatser som prostitutionsgruppen gör för dessa kvinnor är beundransvärt, och likaså alla de torskar som de lyckas ta fast på bar gärning.

Vilka är det då som köper sex? Precis vilka män som helst, allt från unga killar till äldre herrar ur alla samhällsklasser, vilket beskrivs i boken med flera exempel.
Vad dessa män sen gör med de prostituerade får ni läsa själva, för ”påhittigheten” och fantasierna vad gäller sex övergår helt och hållet mitt förstånd – jag kan bara inte fatta.

Dessvärre är det inte enbart i de stora städerna som detta pågår, vilket vi alla är medvetna om, men risken att åka fast är självklart mindre än i ex Stockholm, då det inte finns resurser att tillgå.

Mycket mer finns att berätta om denna förskräckliga verklighet, men jag tycker det är bättre att ni läser boken själva om ni inte redan gjort det?
Ibland är det viktigt att ta del av den absolut värsta sanningen som kan finnas även om det smärtar att läsa. Man kan inte alltid fly från verkligheten.

boken kom ut 2016, och tilläggas skall att Simon Häggström som skrivit boken är som nämnts spanare och kriminalinspektör vid stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Han utbildades vid Polishögskolan och arbetade sina första år med narkotikabekämpning på Sergels torg i centrala Stockholm . År 2009 påbörjade han arbetet med prostitutionsgruppen. Simon är en flitigt anlitad föreläsare i ämnet Prostitution och människohandel både i och utanför Sverige, och har bla hållit föredrag i europaparlamentet och franska senaten.
LÄS BOKEN blir således min uppmaning!