Vad hände under det senaste seklet?

 

Så har det då redan gått en månad av år 2017, och mycket har hänt uti världen på gott och ont.

Det stora som skett är väl att USA fått en ny president, hur det skall gå är jag orolig för…..

Mycket av vad som kommer att ske är planerat, både privat och i världen i stort, men allt för mycket är oförutsägbart, och kommer överraskande för oss människor – både vad gäller glädje och sorg, och lika bra är det, skulle man veta allt i förväg så blev man troligtvis galen.

Karneval på Teneriffa, febr 2016 Foto: Lindha G

Det vår familj planerat och hoppas få genomfört inom  är vår resa i mars till Teneriffa i några veckor för att fira makens 70 års dag, samt vår 45 åriga bröllopsdag. Med följer också våra söner, vilket tillhör sällsyntheterna, men nu skall det ske. I övrigt har vi inga vidlyftiga planer för året, såvida vi inte kommer på någon mer resa eftersom det alltid smakar mer, hur det blir får vi se. Jag lever mycket efter mottot ”en dag i taget”.

Hur som helst när jag satt en kväll och funderade på det kommande året, kom jag automatiskt att tänka på vad som skett bakåt indelat i 10 års perspektiv.

Jag började kolla mina dagböcker, letade i mitt huvud, tittade på nätet och i en och en annan gammal tidning som jag sparat för att själv påminna mig om händelser både i det lilla och i det stora.

Nedan kommer några axplock:Först tänkte jag på året 2007, året då min mamma fyllde 90 år en solig vårdag i maj. Alla syskon med familjer, släkt och mammas vänner (som då fortfarande levde) kom för att gratta mamma.

Lite nostalgiskt känns det då mamma 2,5 år senare avled, då man kan säga att det var sista gången alla nära och kära träffades tillsammans under trevliga omständligheter. Mamma var den sammanhållande länken, och sedan hon dog har det blivit si och så med kontakterna.

2007 var också året då Göran Persson avgick  som partiordförande och ersattes med Mona Sahlin.

Samma år premiär flögs världens största passagerarplan Airbus A380.

1997 avled prinsessan Diana i en trafikolycka i Paris, en händelse som blev mycket uppmärksammad i hela världen.

Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina samma år, och tunnelbygget genom Hallandsåsen  blev en miljöskandal då tätningsmassan läckte gift – något som säkert ingen glömt.

Maken fyllde förresten 50 år, och vi hade stor fest med god mat och dryck, musik och underhållning.1987 uppmättes rekordkyla i Sverige till minus 52 grader i Nattavara 10 januari – det kan man kalla kyla!

Aftonbladets mediacenter

Patrik Sjöberg  satte världsrekord genom att hoppa 2.42 i höjd utomhus, och Thomas Wassberg blev världsmästare på längdskidor.

Sighsten Herrgård gav sjukdomen AIDS ett ansikte utåt när han berättade om sin sjukdom. En sjukdom idag där människor som är drabbade kan leva ett liv som alla andra. Då för 30 år sedan var det en fasa för mänskligheten pga avsaknad av kunskap och bra mediciner.

1977 Min stora idol Elvis Presley  avlider den 16 augusti – en stor sorg för både mig och hela världen.

Samma år blev det lagstadgad 5 veckors semester i Sverige, och mellanölet förbjöds.

Kronprinsessan Victoria  föddes, och även artisterna Ola Salo och Sonja Aldén. Idrottaren Therese Alshammar, samt TV profilen Carina Berg kan även de fira 40 år i år.

1967 Jag var på jordgubbsläger i Finnerödja – en fantastisk sommar. Vi fick 23 öre per liter för plockade gubbar, så ni kan förstå att det gällde att plocka fort för att få en skaplig inkomst.

Den 3 september övergick Sverige till högertrafik, en dag som jag mycket väl kommer ihåg, och i Sydafrika utfördes den första hjärttransplantationen.

Massiva demonstrationer hölls mot USA:s krigsföring i Vietnamn detta år.168 asiatensjuka värnpliktiga i en gymnastiksal på F 21 i Luleå 1957. (Wikipedia)

1957 Året jag började i skolan, minns det som igår, och min första läsebok har jag fortfarande kvar.

Sovjetunionen sände upp Sputnik 1, och nr 2 då med hunden Laika, som blev den första levande varelsen i rymden.

Arbetsveckorna sänktes successivt från 48 timmar till 45 timmar.

Den största influensaepidemin sedan Spanska sjukan 1918, kallad  Asiaten nådde även  Sverige, jag var sju år men minns det väl då min pappa blev ganska sjuk.


1947 Året då maken föddes den 20 mars, och samma år avled arvprins Gustav Adolf i en flygolycka på Kastrup (nuvarande kungens far).

Den första snabbköpsaffären öppnades i Stockholm, och 1947 var året då nylonstrumpan kom till Sverige, och Christian Dior presenterade sin modekollektion ”The New Look”.

1937 Detta år blev förlossningsvården i Sverige kostnadsfri, och vi fick även moderskapspenning och barnavårdscentraler – stora betydelsefulla händelser som vi idag bara tar för givet.

Även inkomstbaserat barnbidrag infördes.

Artisten Svante Thuresson föddes, liksom Christina Schollin och Janne ”Loffe” Carlsson för att nämna några. Den stora terrorn med  massutrensningar under Stalin pågick också i dåvarande sovjetunionen – hemska tanke!

1927 Året då Charles Lindbergh flög ensam över Atlanten, och den första serietillverkade Volvon
kom.

En ingift moster till mig föddes (Mariana), vilket även Harry Belafonte, Jan Myrdal, och Roger Moore gjorde. Alla lever fortfarande utom min moster.

Filmen Jazzångaren med Al Jolson sågs på bioduken i USA och var världens första ljudfilm.

Slutligen 1917 Första världskriget rasade för fullt ute i världen, och hade så gjort sedan 1914,

Svenska staten  beslagtog all säd, mjöl och bröd i ransoneringssyfte, även kaffe och mjölk ransonerades. Stora demonstrationer och hungersmarscher hölls.

Hakon Swensson startade ett grossistföretag som kom att kallas Hakonbolaget och som sedan blev vad vi idag kallar ICA.

USA köper Jungfruöarna från Danmark för 25 miljoner dollar – mycket pengar för 100 år sedan.

Min mamma Greta föddes den 16 maj och har således blivit 100 år om hon levt i dag.

Hoppas nu att ni fått en liten återblick och eventuella egna minnen från min hopknåpade sekelssammanställning från olika källor.

Håll till godo!