Tips på att förhindra en begynnande åldersnoja

Som av en händelse hittade jag häromdagen en gammal kvällstidning från 2002 och där det fanns ett reportage om åldersnoja.

Jag satte mig genast ned för att läsa vad där stod. Det första jag att tänkte på var att 2002 var jag 52 år gammal, idag är jag snart 67 år. Av den anledningen funderade jag en hel del varför jag redan i så ”unga år” började tänka på ålderdomen?

I och för sig har jag nog alltid varit lite av en grubblare, dessutom djupsinnig och analytisk. Mina funderingar om livets mening har alltid haft ett stort utrymme, så det var/är kanske inte så konstigt att jag sparat tidningen. Inte så att det stört mig i mitt liv, men jag har alltid ansett det varit intressant att diskutera livsfrågor – dessutom är jag en verklig realist som inser att ingen har evigt liv, vilket jag ibland kan uppfatta som en del tror.

Nu tillbaka till vad som stod att läsa i reportaget, som är en lista på tips för att motverka eventuell åldersnoja. Det handlade om att först och främst om:

1. TÄNKA EFTER, dvs att åldersnoja handlar mycket mer om inställning till åldrandet än om begynnande rynkor eller att gå miste om en massa saker, för själva åldrandet kan ju INGEN stoppa. Men inställningen kan alla till åldrandet kan vi förändra.

2. HITTA DET POSITIVA genom att analysera dina egna funderingar och argument. Försök att på alla punkter hitta något positivt att kontra med, som ex. att rynkor är ett ålderstecken som enligt vår tidsanda gör att du ser mindre attraktiv ut. Men det kan samtidigt ge uttryck för  erfarenhet och är tecken på att du har skrattat mycket i ditt liv. (Jag som ännu inga rynkor har och ändå skrattat så mycket i perioder – kan det vara sant?).

3. VÄLJ DITT ULTIMATA LIV genom att fundera  över hur du skulle vilja att ditt liv skulle se ut, vad skulle du göra? Förändra utseendet? Hur gammal skulle du helst vilja vara? Skriv ner…

4. FÖRVERKLIGA DINA IDÉER genom att omgående förverkliga dem. Förr kunde det vara svårt att förverkliga sina drömmar, i dagsläget ser det annorlunda ut. Vad är det som hindrar att du förändrar ditt liv, börja studera, börja med en ny fritidsaktivitet, eller börja resa. Bestäm dig redan i dag för vad du kan och har möjlighet att förverkliga.

5.STRUNTA I UTSEENDET – många bekymrar sig för sitt utseende och gör ansiktslyftningar, köper dyra krämer, skall banta och helst se ut som när man var ung. Skönheten sitter ju på insidan, så förmodligen är det bara du själv som tänker på det. Själv värderar du väl inte gamla vänner sämre för att de fått en del rynkor och gått upp några kilon?!

6. LEV NU – börja leva i nuet, vänta inte med sådant som du alltid velat uppleva, utan gör det NU. Älta inte gamla oförrätter, och bli inte bitter (det är jag dålig på, och måste ständigt träna mig på). Inrikta dig istället på att njuta av de möjligheter som situationerna kan erbjuda. Ta för dig av livet.

7. GÖR EN ÅLDERSKURVA – gör en kurva över ditt liv, och markera vilken period i livet du upplevt som bäst. Bli inte förvånad över om de inte alls sammanfaller med din ”drömålder”.

Visserligen  prisar samhället alla som är unga, men faktum kvarstår ändock att ungdomstiden kan vara mycket turbulent, sökande och jobbig. Uppskatta i stället din stabilitet, erfarenhet och självförtroende du fått under livet – det är guld värt.

8. SE POSITIVT PÅ NOJAN – just åldrandet är för många en skrämmande tanke som tar tid att vänja sig vid. Varje fas i livet med allt vad det innebär med både glädje och sorg och andra livskriser kan också leda framåt. Ganska ofta leder sådana händelser till att livet ändrar riktning, kanske till något positivt. Se därför inte din åldersnoja som en ändhållplats, utan se det i stället som en startplats för något nytt.

Själv kan jag i detta se åldrandet som något väldigt positivt. Man kan med ålderns rätt och långa livs- och arbetserfarenhet faktiskt kan kosta på sig att säga vad man tycker och tänker, utan att för den skull inte såra andra.

Vi äger ”rätten” att göra vad vi har lust med och inget annat. Det finns många fördelar med att bli äldre …..