För drygt en vecka sedan hade jag förmånen att få närvara vid invigningen av Örebro kommuns senast äldreboende Trädgårdarna ( etapp ett) i egenskap av ledamot i en av kommunens vård och Omsorgsnämnd. Bara namnet kan göra vem som helst nyfiken tror jag, och självklart även mig. Trädgårdarna har en dubbel betydelse, dels är det mesta byggt av trä, vilket tydligt framkommer bara man stiger innanför dörren, där vackra takbjälkar i trä ger en varm välkomnande känsla, tillika alla stora gröna växter och träd som också finns överallt i hela huset.

Jag har varit med i ”branschen” sedan slutet av 1960 talet så jag kan bekräfta den fantastiska utvecklingen som skett med utformningen av dåtidens kontra nutidens äldreboende.
Det första som slår en när man kommer till Trädgårdarnas entré förutom det jag ovan redan nämnts är känslan av att komma in i en hotellobby – då man möts av en stor fontän och en fantastisk kristallkrona, trevliga sittgrupper i varma färger och vackra växter.

De gamla typiska korridorgångarna är borta och utbytta mot trevliga små vinklade gångar som sedan leder in till de olika lägenheterna.

Samtliga lägenheter har ett stort rymligt rum, med en fransk balkong till, samt ett stort rymligt badrum helt utformat enligt alla regler och normer för att passa alla som har behov av stort utrymmen, och där personalen dessutom behöver jobba med bra svängrum. I varje badrum finns också en tvättmaskin.
Klädkammare och ett litet pentry med köksskåp och kyl finns också samt ett litet kapprum.

Trevliga mindre matsalar finns dessutom, inredda med matsalsmöbler och sittgrupper med varma mjuka färger samt stora fönster med utsikt över välplanerade innegårdar också med vackra blommor och träd, lätt att komma ut till och ta sig en liten promenad i för att njuta utan att för den skull irra bort sig.
Den mest fantastiska såsom jag upplevde var ändå den fantastiska vinterträdgården som kändes så njutbar, och som i sin tur ledde ut till en stor altan med in och utgångar från olika håll, möjligheten för de boende att komma ut i friska luften varje dag blir således en verklighet.

Såsom jag ser det så har man verkligen lyckats med detta boende som i sin första etapp har plats för 56 boenden varav en del redan flyttat in. Boendet inrymmer hyresgäster både med demens, och även för de som mer har ett större behov av kroppslig hjälp för att klara sin dagliga livsföring.

Vid invigningen deltog självklart även förutom inbjudna gäster även de som redan flyttat in, samt den fantastiska personalen som fått anställning pga sin speciella kompetens och kunnande.
Efter att det blågula bandet klippts av kommunalrådet för Programnämnden Social Välfärd bjöds vi alla på kaffe och goda kakor i den vackra vinterträdgården som jag väljer att kalla SINNENAS KÄLLA – en ljuvlig oas för varje själ oavsett ålder.
Önskar alla lycka till både boende och personal, och slutar detta inlägg med att säga , så vill jag ha det när det är dags!