Här om dagen åt maken och jag surströmming, något vi gör en gång varje höst. Många längtar till kräftkalasen, vi längtar till att få äta surströmmingen.
Vet att många inte på något sätt kan förstå hur någon människa kan äta sådan mat, då lukten kanske  inte är den mest inbjudande, men det är viktigt att veta hur man både öppnar burken och vad man skall äta därtill för att lära sig uppskatta denna delikatess, inklusive lukten.
Vi öppnar alltid burken/burkarna utomhus och  häller genast av spadet på lämplig plats. Vill man kan man gärna skölja av filéerna under lite vatten, men det är inte helt nödvändigt.
I dag när det finns filéer slipper man dessutom allt rensande som jag tror många ovana  tycker är känns “äckligt”/kletigt.

Tunnbröd ( helst mjukt) är ett givet tillbehör, samt hackad gul lök och en stark ost, helst Västerbotten, och för den som vill kan man även ha lite gräddfil till. Det mest självklara är förstås mandelpotatisen som blir pricken över i. Allt detta brukar jag sedan rulla ihop till en klämma som smakar hur bra som helst , och inte alls som det luktar.
Vi dricker vanlig lättmjölk till detta, något vi lärde oss av en tidigare granne för många år sedan som var jämtländska och van vid att äta surströmming.
Vet att många hellre vill ha en kall öl och en snaps därtill, men inte för mig – men allt är ju en smaksak.
När jag nu skriver detta känner jag hur det vattnas i munnen, men idag blir det tacos i stället vilket inte är så dumt det heller.

Vill till sist ändå säga att har ni inte prövat surströmming så gör det någon gång under livet, det är värt en test….250px-surstromming