Urininkontinens, vanligare än du tror

 

Urininkontinens är relativt vanligt förekommande diagnos, var tredje kvinna har eller kommer att få det någon gång under sin livstid, för det är fler kvinnor än män som drabbas. I yngre åldrar är det främst kvinnor som drabbas, men vid ungefär 75 års ålder är det nästan lika vanligt hos män som hos kvinnor.

Trots att det är så pass vanligt förekommande – så är det ändock relativt få personer som vill medge dessa sina besvär, det känns för många genant och skamfyllt, och inget man pratar om.

Det finns flera olika typer av inkontinens eller orsaker till läckage om man så hellre vill. Läs mera på Vårdguiden 1177 på nätet om du är intresserad, LÄNK kvinnor / LÄNK män.

 

Själv har jag vad man i dagligt tal kallar för blandinkontinens – dvs jag läcker när jag hostar, anstränger mig mycket vid tungt arbete, skrattar, gråter och liknande.

man-1337750_1280Blandinkontinens är den vanligaste förekommande. Dock skall sägas att det är ganska sällan som det är en “farlig” åkomma, men ack så besvärande. Dessutom känner man sig så  ofräsch och det är inget som någon garanterat vill. Själv har jag alltid med mig extra trosskydd och även trosor vart än jag är – utifall om att.

Att jag tar upp detta ämne är för att jag häromdagen äntligen tog mig för att komma till en sjuksköterska på “min” vårdcentral för en enklare utredning. Var jag var berättigad till att erhålla inkontinensskydd genom vårdens försorg, eller ej?

Som det nu varit under flera år har jag köpt trosskydd i affären – jag har inte tyckt det varit någon stor sak att orda om, men i det fallet har jag tänkt om, då jag insåg att det är ganska dyrt att köpa själv – då man kan ha möjligheter att få ett helt års förbrukning för enbart 170 kr om man uppfyller kriterierna.

Jag förklarade mina symptom för sjuksköterskan – till detta läste hon i min journal att jag för två år sedan opererat bort en ofarlig cysta samt att jag även har ett 1:a gradens framfall. Således hade jag kvalificerat mig för att erhålla detta hjälpmedel, som jag nu tacksamt skall hämta nästa vecka på Centrum för Hjälpmedel här i stan.

 

Med detta lilla inlägg hoppas jag att fler vågar träda fram och därmed söka hjälp på ett eller annat sätt för att slippa eller lindra detta lidande som i många fall kan leda till social isolering – i synnerhet för de som har stora läckage.