Karnevalen i Santa Cruz är ett sprakande skådespel i färg och sambatakt, en karneval som återkommer varje år och börjar 40 dagar före påsk. Karnevalen räknas som den näst största i världen efter den som finns Rio. Veckan som gått hade jag möjlighet att se detta fantastiska arrangemang, där huvudparaden i år inföll under vår vistelse på Teneriffa.

thMed buss färdades vi från vårt hotell i Fanabe till Teneriffas huvudstad Santa Cruz ca åtta mil norr upp på ön. En fantastiskt duktig guide gav oss all tänkbar information om vad vi skulle möta under denna karnevalsdag. Ett strålande vackert väder medföljde dessutom ( ler stort) – vilket blev pricken över i.

Karnevalsdrottningar väljs i olika kategorier: Barndrottning, karnevalens drottning och pensionärsdrottning. Dräkterna är dyra och det behövs många flinka sömmerskehänder och månaders arbete för att färdigställa en dräkt så de flesta har ett företag som sponsor. Drottningkriteriet är bland annat att klara av att balansera meterhöga huvudbonader(inte ovanligt att hela dräkten med allt väger upp till 50 kg) samtidigt som man skall le och röra på höfterna. Som alla andra traditioner har även Karnevalen på Teneriffa en historia. Att dagens festligheter i samband med denna färglada fest och medryckande musik inte dött ut kan nog lätt förstås när man ser kanariernas engagemang för karnevalen. Det arbete som läggs ned på att delta med fantasifulla dräkter, intränade sånger och dansnummer visar på att de verkligen tar detta årligt återkommande arrangemang på allvar.
Det är känt att firandet, som sker 40 dagar före påsk har pågått under århundraden. Det första spår man kan finna i dokument över den populära karnevalen härrör från 1700-talet. Överklassen i Santa Cruz höll glamourösa klänningspartyn i sina hem, imiterande societeten i viktiga huvudstäder i Europa. De ödmjuka invånarna tog sedan festligheterna med sig ut på gatorna, införde spontana lekar, fåniga kostymer gjorda av säckar. Går man tillbaka till år 1852, tvingades myndigheterna av allmänheten att godta festligheterna men satte regler och krav på dessa.

Betoningen av dessa regler lades på inbördes respekt, de skulle ske i kvällningen under gott uppförande. Kring 1910 hade karnevalen rotat sig för fullt och befolkningen roade sig kungligt. Med introduktionen av priser för originellaste kostym, utvecklades dresserna till att bli allt mer eleganta. På det glada 20-talets karnevaler bildades många musikala grupper och privata klubbar och tjusiga klänningspartyn. Från 40-talet till mitten av 50-talet förbjöds Karnevalen av General Francos regering, men mot slutet av 50-talet började karnevalen gradvis bli populär igen. Regering och kyrka låtsades inte längre se festligheterna och ända fram till 1961 annonserades festligheterna som en ”Vinter festival”. 1962 kom den första officiella affischen av myndigheterna, men det skulle dröja ända fram till 1977 som man stolt använde ordet Karneval. Utan tvekan har den ökande turismen på 60-talet gett Santa Cruz karnevalen internationell berömmelse och den betydelse den så väl förtjänar. 1980 förklarades festen som ”Internationellt turist intresse”.

Numera beräknas att närmare 400.000 – 500.000 människor på ett eller annat sätt deltar i Karnevalen. Television från ett 40-tal länder brukar vara närvarande vid valet av karnevalens drottning och motsvarande 30 miljoner svenska kronor spenderades av olika grupper och individer på tyger, dekorationer, peruker och andra tillbehör till förklädnaden. Observera att de kläder/kostymer man använder EJ får återanvändas vid nästkommande karneval utan då måste nya kläder sys upp…..

Vill du/ni läsa mer om karnevalen eller annat om Teneriffa kan ni finna delar av denna text på “Din guide till Tenerife” på tenerife.nu

Fotot har jag hittat på  nätet bing.com – då jag inte hunnit ladda ner mina foton ännu.