För en vecka sedan var maken och jag tillsammans med ett fyrtiotal andra resenärer på en bussresa till Hamburg.

Tidigt på torsdagsmorgonen (0.5.00) for så bussen iväg ner genom landet i ett inte allt för trevligt väder. 80 mil senare var vi så vid 19.30 tiden framme i Bergedorf straxt utanför Hamburg, och checkade in på det 4 stjärniga  hotellet  Ramada. Vi åt en god buffé, varpå de sköna sängarna lockade.

Morgonen därpå visade sig vädret från den fina sidan, och när vi med buss åkte in mot Hamburg så var det framåt dagen 13 grader varmt och sol, samt lätt vind (här hemma härjade Helga då som värst). Hamburg är som alla vet en stad med ca 1.8 miljoner innevånare, där det ständigt sjuder av liv och shoppingglädje, men först fick vi en proffsig guidad busstur runt staden innan handlandet kunde ta vid.

P1020068Julmarknaderna (som är flera i Hamburg) kompletterar stadens stora utbud av varuhus, små butiker och även de som är av exklusivare slag. Jag tycker att det är så roligt med de Tyska julmarknaderna – då de till skillnad mot våra julmarknader mest handlar om att äta gott, dricka gott och umgås. Sen finns det förstås en hel del att köpa för den som vill, men inte som här hemma där vi oftast handlar hemslöjdsalster och liknande.

Efter en lyckad dag i Hamburg vände sedan alla åter till hotellet för att ”göra vad man ville”, varpå vi gick ut på samhället Bergedof för att även där bese en trevlig liten julmarknad, samt äta en god bit mat.

Dag tre var det så åter en fin  julmarknad att besöka  i Stade, en timmes bussresa från Bergedorf. Stade är en gammal  ”svenskstad”  (tillhörde Sverige under åren 1648 – 1712 ) från medeltiden  med en välbevarad stadskärna, och känslan att gå in i staden var som att komma in i en Disney värld – med små fina trånga kvarter och gränder, ”pepparkakshus” och vattengravar runt omkring . Det vackra Rådhuset uppfördes dessutom under svensktiden. Som grädde på moset fick vi på torget uppleva ett svenskt Luciatåg, då Karlshamn i Sverige är vänort med Stade i Tyskland.

Måste erkänna för er att jag aldrig hört talas om denna fina lilla stad som blev resans höjdpunkt, så därför kan jag varmt rekommendera er att fara dit om ni inte redan varit där.

Dag fyra bar det så hemåt igen efter  en god frukost, via färja mellan  Puttgarden och Rödby och sedan Helsingör mot Helsingborg.

Åter en trevlig resa att läggas i minnesbanken, och  dessutom även några nya bekantskaper att vårda.

.