Vet inte om jag nämnt det tidigare, men jag är ganska intresserad av naturens örter. Det hela började ganska tidigt i mitt liv då min mamma alltid plockade olika blad och örter i vår natur som hon sedan torkade och gjorde teer av.

Det var allt från vinbärsblad,björkblad,ljungblommor,maskrosor, blåbärsblad osv – listan kan göras lång.När jag var yngre fattade jag kanske inte riktigt vad allt de torkade skulle ha för funktion, men vartefter åren gick och jag så småningom blev sjuksköterska började jag inse att de torkade örterna mamma tillredde och använde för att “bota” allt från blåskatarr till sömnsvårigheter, smärta och hosta, inte bara var något som hon “inbillade” sig, utan faktiskt hade en viss verkan, och var/är utmärkta huskurer enligt mitt sätt att se.
Faktum är ju att de flesta av våra idag syntetiskt framställda läkemedel har sitt ursprung från naturens blommor och blad.

Jag har en bok som jag varmt kan rekommendera som heter “Örtagubbens 25 underbara läkeörter”, som finns att köpa än idag – nu i nyproduktion  till en kostnad av 95 kr. Själv har jag en väl läst och genomgånget exemplar från 1979. Första utgåvan kom redan 1964.
Är ni intresserade så är den boken en enkel och bra början, för att senare fördjupa sig mer i de alternativa medicinerna.
Skall bara ta ett par exempel på lämpliga örter som jag har erfarenhet av fungerar ( obs! min erfarenhet och det jag läst mig till).

Att repa ljungblommor och torka för att sedan använda som te att dricka före sängående är bra för de/dem som har sömnsvårigheter. Under första världskriget då sömnmedel tagit slut fick sårade soldater ljungte. I Örtagubbens bok står att läsa att det var en läkare som själv läste det i en då gammal örtabok där det framkom att ljung var speciellt bra för de som hade sömnsvårigheter då det innehöll milda ämnen avsedda för detsamma. Han kom även själv ihåg att han som barn på ett scoutläger hade sovit så gott i ett tält som han bäddat med ljungris i.

Ljungen som även kan blandas i badvatten lär också enligt uppgift vara bra för gikt och reumatism.

Lingon vet vi är gott – men att det även har en viss effekt på reumatiska åkommor kanske inte alla känner till? Lingonris/blad går också utmärkt att torka, för att sedan drickas som te. Lingon används ju i varje hem men att det har en sådan inverkan på kroppen som jag anger kanske inte alla känner till?!

Tussilago ( latin)  känner alla till, och namnet betyder ” Jag fördriver hostan”.
Det är endast bladen som används – insamlas under juni – juli och torkas i skuggan.Te av hästhovsblad är bra mot hosta.

Finns väldigt mycket mer att berätta om detta med örtmediciner , men jag är noga med att säga till er som läser detta att INGEN skall pröva något av detta jag beskriver enbart för att JAG har prövat/använt dessa kurer liksom min mamma gjorde – men läs gärna mer om detta ämne, som många gamla kloka gubbar och gummor använde sig av för att lindra och till viss del bota olika symptom på människor förr i världen…..

På fotot ser ni den i somras blommande ljungen som jag repade av, och sedan torkade för att fylla en glasburk med.IMG_20150815_120923