Under veckan som gått har äldsta sonen och jag varit på en höstresa till Berlin. Berlin är en stad med ca 3,4 miljoner innevånare och har massor med sevärdheter att beskåda .
Trots att staden fick utstå många hemska bombningar under andra världskriget så har ändå mycket av stadens sevärdheter bevarats och eller restaureras. Berlin bär på en fantastisk intressant och händelserik historia, bland annat pga att staden var delad mellan öst och väst under 1961 – 1989, så därför kan man se många av stadens sevärdheter som speglar den delade tiden. Mycket av det som är sevärt kan man nå till fots, det gäller bara att vara försedd med en bra karta och ett gott sinne för orientering ( vilket inte är min starka sida), i annat fall finns både spårvagn, tunnelbana, bussar och taxi ( där det sistnämnda inte är särskilt dyrt om man fort o lätt vill ta sig fram till ett specifikt mål). Vi bodde väldigt centralt på ett bra hotell i hörnet av den stora gatan Fredrichstrase  – som är den gata som leder fram till många av de mest intressanta sevärdheterna. Nu till några av de sevärdheter som vi besökte och som jag kan rekommendera:

Brandenburger Tor En mäktig byggnad som uppfördes  under åren 1788 – 1791 – vilken ni kan se på dagens foto.  Byggnationen är stadens stadsport och  en symbol för Berlin, samt en markering på den mäktiga gatan  Unter den Linden  som ledde fram till det kungliga slottet, och få är väl de som i vart fall sett byggnaden i TV eller på andra foton. Man brukar säga att denna byggnad är utgångspunkten för en Berlinturist – vilket vi trots den sena hösten snart kunde konstatera.

På toppen av byggnaden finns en kusk med vagn som dras av flera hästar och som är vänd mot öst. Var en häftig känsla att stå där/gå under – och samtidigt veta att detta monument skiljde öst och väst, samt att Napoleon med sina trupper likväl som Hitler med sina nazister gått fram  på samma väg.

 

Check Point Charlie och Berlinermuren

En av övergångarna mellan den östlig och västliga sidan av Berlin som mest var känt under kalla kriget var Checkpoin Charlie. Den fanns mitt i Berlin precis i korsningen mellan Friedrichstrasse och Zimmerstrasse i stadsdelen Mitte.

Checkpoint Charlie var som jag tidigare nämnt en symbol för det kalla kriget – men var samtidigt en öppning för de som från östliga sidan sökte friheten i väst. Inte vem som helst fick passera därigenom utan det var i regel människor från ambassader, icketyska utlänningar, DDR funktionärer allierade militärorganisationer och liknande. I dag är Check Point Charlie en av de mest kända sevärdheterna i Berlin. Här kunde vi också beskåda delar av original muren.
Riksdagshuset i Berlin Denna byggnad konstruerades för att bli säte för riksdagen i det tyska kejsardömet , och 1871 beslutade det tyska riksdagen att riksdagshuset skulle byggas. Då det tog lång tid att hitta den rätta tomten att bygga på dröjde det ända till 1881 innan det blev aktuellt och byggnationen startade först 1884. En stor pampig byggnad med mängder av stora mäktiga statyer. Under andra världskriget blev det väldigt skadat – och under åren 1958 – 1971 genomgick byggnaden en jättestor reparation eller snarare en total ombyggnad för att kunna användas igen då det dessförinnan var stor rasrisk. I övrigt såg vi flera vackra kyrkor, mängder med  statyer, universitetsbyggnaden, konserhus, statsteatern mm. Vi besökte också DDR museet och minnesmärket för de romer som utsattes för trakasserier under andra världskriget. Vi åt också god typisk tysk mat såsom bratwurst och surkål, goda wienerschnitzel.

Tur med vädret hade vi dessutom- bortsett från sista dagen då det var grått och disigt – men man kan inte få allt.

Inför resan hade jag läst på en hel del om Berlin som jag funnit på nätet vilket jag delvis återger i min text, och fler sevärdheter kan ni lätt finna där om ni är intresserade. Således finns mängder av annat att se men på fyra dagar hinns inte mer – men det vi såg räcker långt. Ta gärna en tur dit om ni vill göra något trevligt – priserna är rätt humana där, så det behöver inte kosta en förmögenhet.

 

 

20151012_095700