I förra veckan var maken och jag tillsammans med PRO kulturförening här i Örebro på en utflykt till den lilla charmiga grannstaden Nora, där vi fick en guidad tur i deckardrottningen Dagmar Lange ( alias Maria Lang) kallad ”mordvandring” i Langs spår.
Maria Lang bodde och verkade i stora delar av sitt liv i Nora. Nora eller ”Skoga” som staden heter i alla hennes över 40 deckare fick vi tillsammans med hennes systerson Ove Hoffner gå en fantastisk vandring runt om i staden bland de små idylliska kvarteren, samtidigt som han på olika sätt skildrade platserna där Maria Langs deckarhistorier utspelat sig. Så gott som alla kända människor som verkat i staden figurerar på ett eller annat sätt i hennes böcker, dock har människorna fått helt andra namn… Inspirationen till sina deckare fick Maria Lang oftast när hon nattetid vandrade runt i staden.
Ove Hoffner växte upp tillsammans med sin moster och mormor i Nora – vilket gjorde att han mycket detaljerat delgav oss olika historier och händelser från Maria Langs privatliv. Ove som själv är skådespelare härmade sin moster på ett fantastiskt sätt både i tal och gester, och tillsammans med den rekvisita han lagt ut i buskar och snår längs vägen för mordvandringen blev allt som en enda teaterföreställning. Själv bytte Ove skepnad vid olika platser genom att byta mössor, spela dragspel, dricka pilsner mm för att på så sätt själv gestalta de olika personerna som ingick i böckerna, där det alltid ingick något mord. Han berättade vidare att hans moster aldrig gifte sig utan själv ombesörjde omvårdnaden om Oves mormor, och att mostern i övrigt vid upprepade tillfällen sagt att det inte var någon idé att gifta sig då hon själv menade att hon säkert skulle vara en gräsligt tråkig människa att leva med på grund av sitt författande/skrivande. Maria Lang skrev sina böcker på nätterna för hand – och sov därför ofta på dagarna, dock inte under de år hon var lektor och rektor vid nya elementarskolan för flickor – Ahlströmska skolan på Östermalm i Stockholm, för då blev det knappast någon sömn alls berättade Ove. Under den tiden bodde hon i en av flyglarna på skolan i Stockholm. Ove berättade också att Maria Lang var mycket gästvänlig och många var de namnkunniga skådespelare som gästade Maria Lang i Nora vilket gjorde ett starkt intryck på den då mindre gossen Ove.

I övrigt ingick Maria Lang i Svenska deckarakademin som instiftades 1971. Maria Lang disputerade även i ämnet litteraturhistoria vid Stockholms högskola 1946 vilket inte alltid är lika känt som hennes författande. Sägas skall även att förutom de dryga 40 deckare hon skrev, författade hon även några barnböcker. Maria Lang föddes 31 mars 1914 i Västerås och avled den 9 oktober 1991. En byst av henne finns numera uppsatt längs Strandpromenaden i Nora. I samband med hennes 100 års dag som inföll i fjol 2014 utkom en biografi om henne under titeln Maria Lang – vår första deckardrottning.

Foto:sv.wikipedia.org

Maria Lang finns begravd på norra kyrkogården i Nora Till sist nämner jag titlarna på några av hennes böcker för er som är intresserade – och en fullständig lista finns på nätet för de som vill: Mördaren ljuger inte ensam ( hennes första bok), Farlig att förtära, En skugga blott, Inte flera mord, Kung liljekonvalj av dungen, Arvet efter Alberta, Dödligt drama på Dramaten, Flyttbil försvunnen, Gullregn i oktober osv…. Den sista boken kom ut 1990 ( året innan Maria Lang avlider och heter Se Skoga och sedan…
En minnesvärd vandring som jag gärna gör om nästa sommar!