20150725_110944-1För någon vecka sedan en solig dag  här i Örebrotrakten, for maken och jag på en liten tur till Järle station ( ligger ett par mil norr om Örebro).

Järle stationsbyggnad var den första i Sverige och byggdes 1854, två år före järnvägens invigning.

Byggnaden är pietetsfullt renoverad i sekelskiftsstil av Örebro Läns museum. Bara att se dåtidens väntsal och expedition, biljettförsäljningsluckan och alla andra inredningsdetaljer är bara det värt ett besök. Som om inte det vore nog så kan man på sommaren två gånger om dagen åka med ett veterantåg ( “tuff tuff tåg”) mellan Järle station och Nora stad, vilket är ett populärt sommarnöje för både stora och små. På dagens foto ser ni hur tåget ser ut….
Utan att vi visste om tidtabellen för tåget så råkade vi komma samtidigt som tåget tuffade in på perrongen, och ut vällde det med människor som genast drog sig mot järnvägsstationens servering – och även vi så klart.
Fikat avnjöt vi under ett äppelträd i den stora fina trädgården som hör till stationsområdet.
Vi åt en varsin god skinkmacka och delade på en underbar blåbärsbakelse – allt hembakat av frivilliga krafter.
I trädgården slog sig förutom alla andra tågresenären  även  lokföraren och konduktören ner( klädda såsom det var då på den tiden) och avnjöt varsin kopp kaffe.
Stämningen var härlig och det kändes verkligen som att komma tillbaka i tiden, och själv kom jag att tänka på ångloken som jag minns som barn….

På området finns även en fin liten hantverksbutik, och så klart föll jag för fyra drejade och handmålade koppar som jag bara “måste” köpa – ja ni vet hur det är.
Ansvariga för hela verksamheten är Järle byalag och har ni vägarna förbi så gör gärna ett besök och upplev historiens vingslag!