För tredje gången är vi åter hemma från underbara Cypern. Cypern är den tredje största ön i Medelhavet efter Sicilien och Sardinien. Cypern har i mitt tycke ALLT – havet, solen och värmen, atmosfären, kulturella sevärdheter, trevliga människor, en vacker natur, god mat osv.

En nackdel är förstås att det börjar bli väldigt dyrt där, men å andra sidan är ju inget billigt i vårt land heller. Vi bodde som tidigare år på ett centralt beläget hotell i Larnaca, som är Cyperns tredje största stad. Hotellet ligger 100 meter från den långa palmklädda sandstranden, samtidigt som man också är nära shopping barer och caféer.

Mycket bad och sol blev det under vår resa, men också en hel del kulturella inslag gjorde resan än mer spännande och omväxlande. Vi gjorde bla ett besök i ett nunnekloster – där abbedissan som var 44 år bott i klostret sedan hon var 18 år. Eftersom hon talade både tyska och engelska fick vi tillåtelse att ställa vilka frågor vi önskade – och gissa om jag tog tillfället i akt, mer om det kommer i en annan blogg.

På självaste midsommaraftonen åkte vi så på en utflykt mot Trodosbergen tillsammans med ett tjugotal andra resenärer. Slingriga smala vägar förde oss upp och ner genom  berg och djupa dalar med en omväxlande natur, där klängande olivlundar, druvodlingar och mandelträd förgyllde vår dag och skapade en speciell atmosfär. I den lilla typiska  bergsbyn I Palaichori mitt på torget i skuggan av platanträden  avnjöt vi en god Cypriotisk frukost bestående av nybakat bröd, getost, solmogna tomater, gurka och oliver, samtidigt som vi kunde beskåda lokalbefolkningens vardagsliv ( gillas alltid av mig).

Smala gator och prånga små gränder med klängande hängande vackra färggranna växter är något som jag tycker är så charmigt – om de som bor där upplever samma sak är svårt att avgöra – de som vi blir väl hemmablinda på vad de har.

Efter frukosten for vi så vidare mot byn Askas där vi promenerade  runt i de små kvarteren och fick möjlighet att med kameran föreviga massor med vackra vyer.

Nästa stopp var byn Agros  där vi besökte en lokal liten ”fabrik” som för hand tillverkade sötsaker av alla Cyperns goda frukter, vi fick se tillverkningen , smaka på det goda och självklart köpa med oss hem, och vet ni det ville alla!!!

Lunch serverades sedan på en lummig restaurang i en annan by Lania  – där vinrankorna slingrade längs restaurangens uteservering. Vi bjöds på en  typisk Cypriotisk lunch bestående av flera olika sorters smårätter. Så  efter den goda längre lunchen påbörjades så småningom resan hem mot hotellet. En del ytterligare små stopp gjordes för att föreviga olika vyer – och eftersom jag fick en ny kamera den 9 juni på min 65 års dag så var allt tacksamma motiv för mitt öga. Vi hade under resan en dansk guide – men hon pratade skandinaviska så det gick bra att följa med i hennes inlevelsefulla beskrivningar på det vi såg och gjorde.

Vädret var helt fantastiskt under hela resan, och med tanke på att det i Sverige inte var så där ”höjdarbra” så får jag lov att säga att den daglig temperatur på ca 35 grader i skuggan och 25-26 grader i vattnet är nåt som passar oss, själv blir jag så mjuk i lederna av sol och varma bad. Vill till er alla som inte tidigare varit till Cypern verkligen rekommendera denna ljuvliga drömmars ö. PS. Fotot visar solmogna vindruvor från förra resan på Cypern som var på hösten DS.
20130920_113655