Här om dagen hade jag förmånen att få bevista en mycket intressant konferens här i Örebro.

Svensk demokrati har länge varit en stabil produkt som gått på export. Men den utsätts för prövningar – kanske nu mer än någonsin. Allt fler känner sig utanför och det får alla möjliga uttryck – rasism, extremism, hot och våld, religionsförtryck och andra begränsningar i människors liv och vardag – ja listan kan göras lång.
Hur samlar vi då goda krafter för en inkluderande demokrati? Det var just det vi fick möjlighet att höra flera namnkunniga och duktiga föreläsare ge exempel på.

Följande föreläsare fanns med under dagen: Mona Sahlin som är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Per Brinkemo journalist och författare som arbetat i en somalisk organisation i Rosengård, Malmö,

Aje Carlbom docent i socialantropologi vid Malmö Högskola. Aje har i flera år intresserat sig för frågor om islam, integration, globalisering, islamism och radikalisering. Per Hyllengren som är terroristforskare vid Försvarshögskolan, och är bla medförfattare till rapporten ” förebyggande av våldsbejakande extremism i tredjeland: Åtgärder för att förhindra att personer ansluter sig till väpnade extremistgrupper i konfliktzoner”.
Linus Gustafsson som är verksam vid Centrum för asymmetrisk hot – och terrorisstudier vid Försvarshögskolan.
Nalin Pekul tidigare riksdagsledamot och författare till boken ” Visst är jag svensk”!
Daniel Norrlander polis som i dag är huvudsekreterare hos den nationella samordnaren Mona Sahlin
Johanna Hildebrandt – författare, journalist och kolumnist som under tjugo år arbetat som krigsreporter mm Ytterligare fler föreläsare fanns också med men jag stannar där i min uppräkning. Som ni förstår så var det en oerhört intressant dag – där vi fick lära oss mycket om terrorism, olika symboler för dessa organisationer (som i vart fall jag inte hade en aning om). De olika terroristorganisationerna som finns över världen, är väl medvetna om att de inte får använda den nazistiska symbolerna – utan har då i stället skapat nya igenkänningstecken som jag efter att ha sett dem önskar att alla fick lära sig känna igen. Den absolut värsta  o mest makabra och farligaste organisationen som finns är IS eller ISIS som en del säger, de är en stor rik organisation med intelligenta kunniga människor i ledningen ( vilket är svårt att förstå men sant), som på olika sätt lockar framförallt ungdomar att åka till bla Syrien för att strida. Man vet att ca 300 personer åkt, och att 15 av dem kommer från Örebro, där tre av dem dödats och en person kom hem i rullstol. Ungdomarna lockas med allehanda förmåner och hjärntvättas att deras högsta seger är att komma till paradiset. Under dagen fick vi också höra olika exempel på hur vi bäst kan förhindra dessa ungdomar att resa samt olika igenkänningstecken på att de håller på att förbereda sig för strid. Dessutom fick vi kunskaper om vad som är lämpliga åtgärder för att integrera flyktingar på bästa sätt, fortast möjligt. Det är just det sistnämnda som Sverige och Holländska Flandern är sämst i Europa på att ”våga diskutera” – då vi lätt uppfattas som rasister, vilket är helt felaktigt att tänka så. Som ni alla förstår så är jag väldigt uppfylld av dagen jag bevistade – och för den som är mer intresserade av de olika föreläsarna och deras ämnen kan googla på deras namn och fördjupa er i det ni vill veta mer av – om inte annat för allmänbildningens skull – och för att lättare hänga med i debatterna som förs i media utifrån vad som pågår i världen och i Sverige. Själv vet jag nu sånt som jag TRODDE mig veta – tänk va fel man kan ha!