I torsdags var maken och jag på en av Sveriges äldsta bioanläggningar – Bio Roxy som ligger här i vår hemstad Örebro. Biografen har drygt 101 år på nacken och den underbara biosalongen ger en upplevelse som man minns från sin barn/ungdomstid. Vi var där tillsammans med  nästan 90 andra besökare som via  PRO:s kulturförening  som vi är medlemmar i ordnat en special föreställning för oss, med först en utförlig historik kring biografen sedan film. Filmen vi sedan såg var ” Trevligt folk” där bla Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ( komikerparet ni vet) deltog. Filmen var oerhört engagerande och handlade om ett gäng invandrarpojkar från Somalia som bor i Borlänge och som via ett projekt fick möjligheten att träna inför bandy WM i Sibirien 2014. Vi skall nu ha i åtanke att dessa grabbar har aldrig tidigare sett snö och is, än mindre åkt skridskor – men via en engagerad entreprenör Patrick Andersson fick de möjlighet att deltaga i ett projekt med avsikt att integrera dem i det Svenska samhället. I Borlänge finns ca 3000 somalier – och som ett led att få dessa killar  i “sysselsättning” ordnades detta något kanhända riskabla projekt, som sedan visade sig bli en framgång! Många var de sponsorer som satsade  på dessa grabbar – allt från kommunen till näringsidkare och privatpersoner. Som tränare anlitades den kända bandyspelaren/legenden Peter Fosshaug.

Ni skulle bara sett hur dessa killar från att som “Bambi på hal is” efter månader av träning blev duktiga på att åka skridskor. De kom slutligen till bandy WM i Sibirien 2014 – inte gjorde de så mycket mål men de nådde ändå framgångar som ingen  någonsin trott på, stoltheten hos dessa grabbar går ej att beskrivas. Fera av dem blev sedan både tränare och lagkaptener för laget, och i dag håller man på med ett  liknande projekt för tjejer. Bandyprojekter med de somaliska killarna blev således en framgång – och eldsjälen Patrick Andersson är i dag en av Sveriges mest anlitade föreläsare. Har ni möjlighet så se filmen.