Den 8 januari skulle min ungdoms idol Elvis Presley fyllt 80 år. I dag en ålder som de flesta friska människor i västerländska delar av världen uppnår med råge, men inte Elvis!

Endast 42 år gammal avled Elvis Presley 16 augusti 1977, efter att ha hittats medvetslös av sin dåvarande flickvän Ginger Alden i sitt badrum i hemmet på  Graceland. Den troliga dödsorsaken var ett långvarigt missbruk av receptbelagda mediciner som Elvis använde sig av, dels för att lugna sina nerver, för att kunna sova, och för att ”piggna till”, han hade mängder av mediciner. Dock är obduktionsprotokollet hemligstämplat till 2027 för att inte som det heter förstöra Elvis rykte. Officiellt hette det att han drabbats av en hjärtattack.

Elvis föddes som alla vet som enda son till makarna Veron och Gladys Presley. Egentligen skulle Elvis också haft en tvillingbror som dock dog vid födseln. Redan under graviditeten bestämde modern vad barnen skulle heta – hon viste att det var två, och  hennes känsla var att det var pojkar (utan att veta), där den ena skulle heta Elvis Aaron och den andra gossen Jesse Garon. Elvis stod i sin mor väldigt nära, som tyvärr dog bara 46 år gammal. Fadern Veron  överlevde sonen Elvis med två år och dog 1979.

Elvis började som 18-åring att arbeta som lastbilschaufför och studerade samtidigt till elektriker. Han åkte ofta förbi  Memphis Recording Service som även var plats för Sun Record där han en dag såg en skylt där det stod ” Inspelning av skiva fyra dollar”. Det var så det började – med skivan som innehöll två låtar ”My Happiness” och ”That´s when Your Heartaches Begin”. Låtarna sas vara en födelsedagspresent till mamman men egentligen tror man att det snarare var ett medvetet val att göra sin röst känd.

Hur fortsättningen blev vet alla, och en mängd av hans fina låtar spelas än i dag och älskas av många och – inte bara mig …

1973 gifte sig så Elvis med Priscilla och tillsammans fick de dottern Lisa-Marie 1968. Paret skilde sig 1977.

Tillbaka till min ungdomsdyrkan av honom. På 60-talet när jag var tonåring skulle man antingen ”heja på” Elvis Presley eller Tommy Steel, säkert är det fler läsare med mig som minns detta. För mig var det enbart Elvis som gällde och likaså för min kompis Karin. Så fort vi fyllde 15 år och hade råd tittade vi på alla upptänkliga filmer som Elvis spelade in och som erbjöds biopubliken i vår lilla by. Brukar än i dag titta på gamla Elvisfilmer, och uppskattar främst fortfarande musiken i dem, men själva filmerna är ju inte mycket att ha om man skall vara helt ärlig.

En film som jag dock fortfarande kan njuta av är ”Fun in Acapulco” – och länge drömde jag om att få åka till Mexicos västkust i Sydamerika för att uppleva platsen på riktigt. Den önskan har jag inte längre – det finns vackra och varma platser på närmare håll, dessutom lär jag aldrig få se Mr Presley där som nog var det jag önskade då för länge sen i min naiva barnslighet. ”Blue Hawaii” är också en fin film, eller snarare en film som innehåller fin musik – för den anser jag håller än, hans röst var så speciell och mjuk så den tröttnar jag aldrig på att lyssna på.

Mycket mer finns att säga om Elvis men jag slutar med att räkna upp en del låtar som jag tycker särskilt mycket om att lyssna på: Amacin Grace, Angel, Blue Christmas, Fun in Acapulco, Girls Girls Girls, I Can´t  Stop loving you, I´ll Never Fall in Love Again

 

Önskar Elvis grattis på 80 års dagen i sin himmel!