Så här några dagar före jul kan jag inte låta bli att tänka på barndomens jular.

Det är med stor glädje minnena lever kvar som om det vore igår. Mamma som då fortfarande var hemmafru började redan i oktober med att stöpa ljus, en fin tradition som följde med mig även sedan jag bildade egen familj.

Nya trasmattor till köket skulle också vävas i mammas lilla rum i källaren där vävstolen var placerad, och jag minns att jag var med och klippte mattrasor.

Mamma stoppade även julkorv, lutade fisk, gjorde pastej, och bakade goda kakor och saffransbröd. Knäcken som sedan kokades var något utöver det vanliga, ett recept jag fortfarande själv använder mig av.

Även julpyssel förekom så klart då som nu, och vi barn fick vara med och göra papperskarameller och små hjärtformade papperskorgar att hänga i granen.

Kvällen före julafton var mamma den som la sig sist – hon städade pyntade och fejade in i det sista – så här efteråt kan jag tänka att det var mycket extra slit för en husmor med fyra ungar speciellt då till jul. Männen på den tiden var ju de som försörjde familjen, så inte fick kvinnorna särskilt mycket hjälp i hushållet då.

På julaftonen så kom alltid mammas gamla faster Amanda – en barnlös änka som krävde mycket uppmärksamhet. Jag minns speciellt 1959 när familjen fick sin första TV – mamma ville så klart titta hon med såsom vi övriga i familjen gjorde på den gryniga bilden, men faster Amanda ville hellre “språka” som hon sa åt mamma och då blev det så – de satte sig i köket och förde en konversation, medan vi andra var hänförda av det vi såg på den svartvita gryniga  tevebilden.

På julaftonen fanns alltid ett speciellt pirr i magen som jag fortfarande kan minnas hur det kändes, för dagen blev alltid så lång innan tomten kom. En gång minns jag alldeles särskilt (då trodde jag fortfarande på tomten), när vi såg att tomten med sin släde gick förbi vårt hus – jag började självklart att gråta, men efter en stund kom tomten tillbaka och knackade på – och då var tårarna bortblåsta.

Många är de minnen som finns bevarade på näthinnan, och jag tror säkert att många av er som läser detta ler igenkännande…..

Vill med dessa rader önska er alla en God Jul!

Lindha