Så här såg jag ut för drygt 43 år sedan på min examensdag 1971. Tycker själv att jag var stilig i min uniform som fortfarande finns i min ägo, men inte kan man påstå att det var något bekvämt plagg, i synnerhet med tanken på den stärkta kragen som satt hårt åt i halsen med broschen som ”pricken över i”.
Så var man även klädd vid stora högtider och helger på sin arbetsplats. Kan helt klart ändå tycka att kläderna inom vården i dag är långt mer både bekvämare och mer passande, samtidigt som det är trevligt att blicka tillbaka i tiden och se dess ”klädmode” inom vården i detta fallet.
På fotot har jag nyss fyllt 21 år vid examenstillfället, och utbildningen gick jag i Falun – en stad jag redan innan var väl bekant med då jag hade haft två kusiner som bott där under många år med sina föräldrar.
Utbildningen var ganska tuff med många tentamen alla enskilda, inte som i dag då man gör många grupparbeten tillsammans.
Senare gick jag en vidareutbildning i Örebro inom äldre och handikappomsorgen, men det var först när jag som leg. sjuksköterska arbetat ett halvår – vilket var dåtidens krav för att få fortbilda sig. Kan tycka att det var bra, för i dag har många sjuksköterskor ingen praktisk erfarenhet när de kommer ut till sitt första jobb.
Själv hade jag innan sjuksköterskeutbildningen gått en grundläggande vårdutbildning under ett år, så för mig kändes inte det praktiska arbetet alls främmande när jag ”klev in” på mitt första jobb som färdig sjuksköterska sommaren 1971 – fast jag kan
 
ändå anse ( i efterhand) att det var ett stort ansvar man fick från den ena dagen till den andra.
Minnena är som vanligt många runt den tiden men jag nöjer mig med detta för i dag…..

IMG_20140604_155549 - Kopia