Nästa vecka skall jag starta upp och leda enstudiecirkel som heter ” Din egen makt”.
Den vänder sig till deltagare som vill stärka sin självkänsla och självförtroende samt hitta nya redskap för sitt fortsatta liv, efter att ha varit eller är i psykiskt obalans under en längre tid och därmed kanske även långt ifrån ett arbete…

Det är fjärde gången jag leder en sådan studiecirkel med detta tema.
Studiematerialet är framtaget av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa ( NSPH), och bokens författare heter Maria Nyström  Agback. Maria vill med denna bok bidra till ett  samhälle där alla som drabbas av psykisk ohälsa och dess följder får de resurser de behöver för att själva förbättra sina liv.

Under cirkeldagarna skall vi bla diskutera 1. Grundutrustning/vad man behöver för ”din egen makt”, 2. Drömmar, vilja, planering och att testa. 3. Att våga säga vad man vill. 5. Hur man går vidare mm

Jag kan själv säga att det är oerhört stimulerande för mig att leda dessa cirklar, att se hur många av deltagarna som från början ibland är ”tillknäppta” växer och blommar ut mot cirklarnas slut.
Det är så klart
 helt annorlunda att leda en sådan här cirkel än något annat för jag anser att man måste ha ett mycket stort intresse för dessa frågor ett gott tålamod samt gärna egen erfarenhet.
Jag har känt på psykisk ohälsa själv, då jag fick en svår utmattningsdepression hösten 2008 som gjorde att jag blev helt utslagen för en mycket lång tid framöver, en erfarenhet jag inte önskar någon, samtidigt som jag själv har fått en helt annan syn och perspektiv på livet, inget ont som inte har något gott med sig.
Känner att det är viktigt att vi i högre grad vågar prata om dessa frågor – varför jag gärna drar ”mitt strå till stacken” och i cirklarna berätta om mina psykiska  tillkortakommanden jag upplevt som en dörröppnare för de som inte vågar berätta.
Att få människor att förstå att psykisk ohälsa också är något som man kan återhämta sig ifrån precis som efter fysiska sjukdomar.
Spännande skall det i vart fall bli att träffa de sju nya deltagarna på tisdag