20141006_140511Nyss hemkommen från en underbar vecka på Mallorca med sol, bad, god mat och dryck – väljer jag ändå att framhålla en av veckans dagar mer än någon annan – vilket blir besöket i Palmas katedral.

Katedralen ligger mitt i Palma och är en av världens största helgedomar/kyrkor byggd i gotisk stil. Sägas kan dock att framförallt inne i katedralen kan man se många  andra stilarter som blandats mellan århundradena.
Helgedomen började byggas runt 1100, 1200 talet och stod inte färdig förrän 1601.
Man skall veta att människor från dåtidens alla stånd hjälptes åt för att få katedralen färdigställd – allt från präster adel borgare och bönder.
Det var en fantastisk upplevelse att stiga in i den enormt stora katedral som bla är försedd med 1236 färgade glasrutor ”rosettfönster” i den östra delen, vilka har en yta av nästan 100m2.
Något mäktigare tror jag mig aldrig ha sett. Dessutom fanns en mängd vackra målningar och andra konstverk som måste ses för att komma till sin rätt.
Framme vid altaret fanns jättestora vita blomsterarrangemang och enorma ljuskronor.
Vår engelsktalande guide var tydlig i sin berättelse om katedralen, talade långsamt och inlevelsefullt vilket gjorde att man fick en mycket fin behållning av besöket.
Jag säger som någon berömd författare sa ( minns ej vem) att katedralen är ”en imponerande massa som reser sig upp ur havet” – verkligen sant!

En skattkammare finns också i katedralen där det finns än mer klenoder att beskåda.

 

På kvällen är hela katedralen vackert upplyst – en oslagbar syn!
Katedralen är för övrigt det mest besökta turistmålet på Mallorca – som vi för övrigt i regel annars mest förknippar med sol och bad, men vi vill ha båda delarna.
Mitt förslag är att nästa gång ni besöker Mallorca så ”offra” en dag i Palma och katedralen om ni inte redan gjort det.

Jag ”bjuder”  här på en av mina foton av katedralen  utifrån sett!