20130922_111501I morgon  ( läs torsdagen den 21 augusti) reser vi till ett nytt land vi tidigare aldrig besökt – nämligen Bulgarien och staden Nessebar som ligger på en halvö i Svarta havet. Temperaturen och klimatet är just nu ganska behagligt – så nu förlänger vi sommaren i åtta dagar.  Vi kommer att bo i den nyare delen av Nessebar, men med en kvarts promenad är vi den gamla delen som jag vet intresserar mig/oss. Tycker om att titta på gamla byggnader och se historiens vingslag i dessa delar. Prisbilden är ungefär hälften av vad det kostar att handla och äta i Sverige. Skall bli spännande – och  jag lovar på “stående fot”  att vidare information/berättelse kommer sedan.
Nedan finns en del fakta om Nessebar som jag OBS hittat på nätet i en reseguide – tyvärr har jag fått korrekturläsa det ganska noga då det visade sig  var en hel del stavfel vilket jag kan tycka är konstigt när man lägger ut något på nätet – men så var det.  Tror jag har rättat till det mesta, och formulerat om mig i vissa meningar för att få det att bli en bättre svenska – men så klart stavar jag också fel i bland!!! Nog om detta.
Dagens foto får bli ett blommande träd från Cypern i fjol, där vi också badade, vilket vi självklart vill göra i Bulgarien också som bjuder på kilometerlånga sandstränder.


Om Nessebar

 

Nessebar är berömt för sina gamla byggnader och antika stadsbild. Den togs med på UNESCOs världsarvlista år 1983. Ön som staden ligger på är bara 800 gånger 300 meter men då har också en tredjedel av staden sjunkit ner havet under årens lopp. Den befolkades av thrakerna redan för tretusen år sedan och sedan av grekerna. De följdes av bla romare, bysanter och turkar. Alla lämnade spår i stadens arkitetur. En del i form av uppförda byggnader, en del i form av raserade byggnader.

Staden består av två delar. Gamla Nessebar och Nya Nessebar. Det är det gamla Nessebar som turisterna besöker. Nya Nessebar har inga sevärdheter men en mängd hotell och resturanger och det är där mestadelen av lokalbefolkningen bor. Den nya och gamla delen binds samman av en bro. Vill du bo i Nessebar blir du antagligen hänvisad till ett hotell i nya Nessebar. Det gör inget! Det är en trevlig stadsdel med både resturanger, en skön sandstrand och uteliv och det går lätt att ta sig till Gamla Nessebar.

Gamla Nessebar präglas av de säregna husen med bottenvåningen av murad sten och en övervåning av trä som skjuter ut en bit över gatan. Det var ett praktiskt sätt att bygga, Nessebar borna fick större bostadsyta utan att gatorna blev för smala. Kullerstensgatorna i gamla Nessebar är jobbiga att gå på efter ett par timmar och har man småbarn med sig gör man bäst att skaffa bärsele och lämna vagnen på hotellet.

Staden är liten, men det kan vara bra att köpa en karta så att man inte missar någon gammal kyrka eller museum. Helst ska man ha så gott om tid att man kan gå omkring i sakta mak och upptäcka stan bit för bit. Staden är fullproppad av försäljare som erbjuder dig souvenirer, äkta piratkopierade märkeskläder och smycken. Just därför kan det ta lite tid att upptäcka den vackra staden bakom allt krimskrams.

Arkeologiska museet är väl värt ett besök för dess rika samlingar från tre årtusenden. Etnografiska museet är trevlig att strosa omkring i, men framförallt är det en väldigt vacker byggnad.

Man kanske inte åker till Nessebar för att sola och bada, men det kan ändå vara bra att veta att gamla Nessebar har två stränder. Nya Nessebar har en långgrund strand där man bada, sola, hyra vattenscooter eller vindsurfa om andan faller på.

Restaurangutbudet i Nessebar är rikt. Här finns resturanger som serverar grillad fisk, pizza eller den lokala specialiten: ”shopska” sallad. Många klagar på att den bulgariska maten är smaklös men i så fall finns en mängd resturanger som erbjuder thailändsk, kinesisk, mexikansk eller t.o.m. svensk mat.

Att hitta bra boende här är inte svårt, det finns något för alla plånböcker och smaker. Allt från lyx till bra budgetboende. För att få en bra överblick och kunna jämföra hotell i Nessebar är det enklast att boka online.