229839_10151126560513543_281963276_nVill med detta vykort delge er några bilder från min födelsetrakt Kopparberg i Ljusnarsbergs kommun. Kommunen ligger längst norrut i länet och det är bara ca 2,5 mil till Dalagränsen.
När jag föddes 1950 beboddes kommunen av ca 10.000 innevånare – men som alla småsamhällen i dag har befolkningen kraftigt minskat.
I avsaknad på utbildningsplatser arbeten och servicen flyttar främst de yngre från orten och det avlider således mer människor än de som föds.

Vykortet är från mitten av 1960 talet – så det har gott och väl femtio år på nacken.
Längst till vänster på kortet ser ni ett vackert vitt hus – där det under många år inrymdes post och även en bank. I dag utgör huset en bostad och i bottenplanet är det en antikaffär. I förgrunden en liten park mitt i byn som i folkmun går under namnet ”Trekanten” – tidigare fanns där en vacker fontän – men numer är det enbart lite blommor gräs och några bänkar.

På högra bilden upptill ser ni min ”mammas gata” Laxbrogatan med de tre kyrkstallar som sedan länge är flyttade och står invid kyrkan i byn.
Den gatan har jag gått tusentals gånger på väg hem och till skolan – vyn väcker minnen.
Bilden längst ner till vänster utgör torget  
– och tegelbyggnaden var tidigare ett stort fint hotell som hette ”Laxbrogården”. Hotellet invigdes 1953, innan det byggdes föregicks många och långa diskussioner i Kommunfullmäktige och det var långt ifrån alla politiker som var överens i frågan om detta bygge skulle till eller inte.
Allt detta har jag självklart fått berättat och läst mig till i efterhand då min pappa var politiskt aktiv vid den tiden.

Nu blev hotellet ingen hit – kostade enbart kommunen massa pengar. Numer utgör det bostäder, men inrymde under en tid både affärer och frisörer mm.

Slutligen ser ni bilden längst ner på höger sida där man ser kyrktornet i byn sticka upp. Kyrkan är från 1635 och utsågs 2005 till Sveriges vackraste kyrka.

Ni ser också en annan gammal byggnad på kortet som tidigare inrymde den gamla realskolan –  tyvärr revs det vackra huset för många år sedan – något som beslutsfattarna ångrat många gånger.

I dag finns bara ca 4.800 innevånare kvar i kommunen som kämpar för sin överlevnad.
Hur som helst så var det en fin ort  att växa upp på och minnena lever……