Med våren kommer nässlorna, ett förtret senare på sommaren när det bränns, men en delikatess när de små ”knopparna” först tittar upp.
Varje vår så långt jag kan minnas har jag inmundigat nässelsoppa med ägghalvor ett par gånger varje säsong – bara så gott!
Min mamma gjorde det i mitt föräldrahem när jag var barn, och som med allt mamma gjorde så tittade jag på. Jag kan inte minnas att hon hade något recept när hon gjorde den (som så mycket annat) men den var alltid så ljuvligt god som enbart måste upplevas för att förstås.
Kan faktiskt tycka att min soppa blir nästan lika smakfull ( men bara nästan), så därför tänkte jag delge er MITT recept som jag ”smakat mig fram till” för att få den så likt mammas.
Soppan är en förnämlig förrätt – likväl som den är en passande egen rätt med en hård ostsmörgås till.

Håll till godo och hoppas ni kommer att njuta av den såsom vi gjort/gör.
Dagens foto knäpptes när jag kokat senaste nässelsoppan i lördags.

Nässelsoppa  á la mor Greta:

Koka ca 1,5 dl nyplockade nässlor i 5-6 dl vatten i 7-8 minuter, som innan har sköljts noga.
Häll därefter av spadet genom en sil och spar avkoket.
Krama ur nässlorna ordentligt och finhacka dem.
Skala två charlotten lökar och hacka dem –  
för att sedan låta dem fräsa i en kastrull med en matsked smör i.
Häll sedan i ca 5 dl av nässelavkoket blandat med ca 5 dl grädde.
Blanda därpå i nässlorna och red av med idealmjöl till önskad tjocklek på soppan.
Krydda med salt och vitpeppar samt smaka av – bryt gärna av med lite strösocker.

Serveras varm med hårdkokta ägghalvor till.

20140510_140753