Så har vi då kommit till påskveckan eller som det också heter ”stilla veckan”, eller ”dymmelveckan”
I många länder är som bekant påskfirandet en mycket större högtid än jul och uppmärksammas långt mycket mer än i Sverige – här tror jag fortfarande det är julen som ”gäller” mest!

Som barn fick man självfallet lära sig det kristna budskapet om Jesu död och uppståndelse, så på långfredagen var allt stilla lugnt i ordets rätta bemärkelse, för oss barn blev det så klart trist och tråkigt, men under tiden ritade vi påskkort som skulle delas ut dagen därpå – påskafton.

För att återgå till påskveckan/stilla veckan/dymmelveckan så har jag roat med mig att titta på varje dags namn under veckan, och vad det står för  – både sett från gammal folktro men även som kristna traditioner.
Palmsöndagen i
nleder veckan då folk förr tog palmkvistar ( ofta knippen med sälg) i händerna som en hedersbetygelse när de gick i kyrkan på den dagen. Detta har vi bevarat genom att vi ofta tar in ris och sälg till påsken i våra hem.

”Blåmåndag” kommer sedan och innebär bla i gamla tider att man skulle som i ex Skåne äta nio sorters sill för att orka med det hårda vårarbetet som väntade  
på gården.

”Vita tisdagen”
Innebar att man kunde vakna och tända eld i spisen som sedan ledde röken genom den rengjorda vitmålade skorstenen.

”Dymmelonsdagen” Enligt gammal sed inleddes påsken denna dag – då skulle klockorna i klocktornet invid kyrkan ”bindas upp” som i stället ersattes med en dymmel  
( träkläpp) då det skulle slå stilla och lugnt. Jag kan läsa att det i övrigt finns massor med föreställningar som är kopplade till denna dag.

Skärtorsdagen
var den dag då Jesus tvättade fötterna på sina lärjungar och instiftade nattvarden.

Långfredagen firas för Jesu död,  
och i övrigt kan sägas att den som kom sist upp ur sängen den morgonen kom i gammal tradition att kallas ”långlaten”.

Påskaftonen invigdes och tändes påskljuset oftast runt kl tolv på förmiddagen, i vissa länder på natten.

Påskdagen:  Enligt traditionen kunde här den som först gick ur sängen få se solen dansa och snurra, och den som kom sist ur bädden blev ofta kallad ”långlåskan”.
Den kristna traditionen firar så klart påskdagen med anledning av Jesu uppståndelse.

Hur som helst så önskar jag er alla en Glad Påsk, och är ni intresserade av att läsa mer om det kristna budskapet eller gammal folktro runt påsken så hittar ni mycket på nätet om ni googlar.


P1030643