Följande återblick är nedtecknat av min bror Anders, men även jag har besökt Björnjägarn i min barndom vid flertalet tillfällen!

Våren 1969 slog han igenom med dunder och brak på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm och blev en känd konstnär. Hans barnsliga papptavlor med fantasidjur, togs ner från sommarstugor och utedass och flyttade in i finrummen. Det var färdigt fnissat och skrattat om Björnjägarn och hans tavlor.

F.d luffaren, drängen och pensionären  Nils Rundgren, alias Björnjägarn, var nu en känd naivistisk konstnär. Nu vallfärdade långväga  konstköpare till lilla Havsjön och Björnjägarn för att göra klipp.
1971 i augusti månad avled Björnjägarn.
1994 kom Sten Björnulfssons roman: ”Björnjägaren”. En ömsint  berättelse, om en udda människa. Författaren tar död på många myter om Björnjägarn.
Själv lärde jag känna Björnjägaren 1960 och besökte honom sporadiskt fram till 1964. Han bad alltid att man skulle ta med gamla tidningar till honom.
Vid ett besök frågade jag honom om han kände till målaren Henri Rousseau? Björnjägarns korta svar var: tullnären!.

Vem var då Henri  Rouseau, 1844 – 1910, fransk självlärd målare. Han började måla omkring 1880 och lämnade sin tjänst som tullare i Paris 1883, för att måla på heltid. Han blev med tiden den moderna   naivismens centralgestalt. Den barnsliga formen, fantasin och  bildens renhet var hans signum. I en serie målningar beskriver han fantasifullt djungelns värld. Fantastiska lejon, tigrar, apor, slingrande ormar, gudinnor, färgsprakande blommor, frukter och skyhöga träd. Minnesbilder  sa han, från en  ungdomsresa  på andra sidan jordklotet, en resa i fantasin. När hans bilder ställdes ut på Parissalongen, gapskrattade publiken och gjorde narr av hans konst.
Rousseau hade utställningar i sitt hem. Då satt ibland tullmössan på och fiolen var alltid till hands och han titulerade sina besökare.
Det finns omkring 150 kända målningar av Rousseau till ett värde av många hundra miljoner kronor.
Det är mer än en kvalificerad gissning att Björnjägarn inspirerats och efterapat tullnären Rousseaus försäljningsmetoder och ”barnsliga” måleri, men förenklat det på sitt konstnärliga sätt.
Som kuriosa kan nämnas att det var konstnären Elis Eriksson som sommaren 1968 köpte fyra bilder av Björnjägarn och lämnade in dem till Vårsalongen.
Elis som blev över 100 år var en konstnär som hela tiden sprängde konstens gränser.

Blandat 2008 032