I helgen som gått var jag på besök i Stockholm. Mina steg styr alltid mot Gamla stan – och väl hemkommen i Örebro igen tecknade jag ner en dikt med ord som  “dök upp” i mitt huvud utifrån bilder jag såg i mitt inre. Jag bara älskar att strosa runt i dessa gamla trånga kvarter, mitt i historiens vingslag.

 

I Gamla stan

 

Mellan de trånga gränderna i
Gamla stan dröjer sig historiens
vingslag kvar

Tankens upplevelse i sitt rätta
element framkallar bilder av
vardagen då för länge sen

Grisar bökar runt i avfallsfyllda
rännstenar som sprider kväljande
dofter i sommarvärmen

Träkärror lastade med ris kol och
ved körs fram av trasigt klädda o
barfota män med sorgsen blick

Lortiga sjuka barn leker på de
kullerstenslagda smala gatorna –
och kvinnor med sina ok vaggar
fram sedan de i hinkar hämtat
vatten vid torgets pump

Jag ”vaknar upp” och vänder åter
till nuet – men vet att mina ”bilder”
en gång varit högst verkliga….

Tack för din historia StockholmOLYMPUS DIGITAL CAMERA