OLYMPUS DIGITAL CAMERASå var då julhandeln så smått igång igen – för vart helst man kommer in i affärer står det uppdukat med allt som  tänkas  kan tillhöra advent  lucia och jul, och skyltfönstren är också de  rikt dekorerade.  REDAN säger jag som är lite gammalmodig och tycker det är alldeles för tidigt!

Självklart är det  andra tider nu  än när jag var barn på 1950-60 talet, men visst var det mer charm och spänning runt julen och dess tillhörande  utbud som oftast presenterades först  på julskyltningssöndagen i adventstid.

Jag kommer så väl ihåg det från min lilla födelseby där gråpapper sattes upp i affärernas skyltfönster när butikerna hade stängt  vid middagstid på lördagen. På den tiden var affärerna öppna mellan  nio och sex på vardagar, och nio till tretton på lördagar, söndagar var det stängt.

Hela lördagens  eftermiddag och kväll höll sedan affärsinnehavarna på att julskylta bakom gråpappren.
Vilket jobb de la ned, för som jag klart minns var det inte bara fönstren som var dekorerade utan även golven framför dörrarna.

Speciellt kommer mina tankar att hamna på vår närmaste speceriaffär som bla ofta hade ett stort grishuvud i fönstret. Huvudet var dekorerat med ett rött äpple i munnen och runt hela gristrynet var det grön och röd karamellkristyr utspritsat. Vad jag tyckte det var fint, jag kunde stå en lång stund med näsan tryckt mot rutan för att bara titta på grishuvudet.
För att inte tala om byns sportaffär som hade en stor tomte som trampade på en cykel, det var märkvärdigt värre på den tiden.

Överallt i övrigt  var det pyntat med röda gula och gröna lampor runt byns skyltfönster, och en stor gran fanns mitt på torget fylld med lampor som lyste. Det var mycket folk i rörelse den söndagen i advent som julskyltningen ägde rum, och först då gick skottet för julhandeln – såsom jag minns.
Men det var då det….. som min mamma alltid sa, nu är det andra tider och  andra krav.